{ "title": "Vişne Ağacı Yetiştiriciliği", "image": "https://www.visne.gen.tr/images/Visne-Agaci-Yetistiriciligi-39.jpg", "date": "21.01.2024 00:11:20", "author": "Ceyda Kekik", "article": [ { "article": "Vişne ağacı yetiştiriciliği için ılıman iklim kuşağına ihtiyaç vardır. Yazları serin olan ve oransal olarak nemi yüksek yerlerde meyve kalitesi üst seviyeye ulaşır. Vişne ağacı yüksek yaz sıcaklıklarını sevmediği gibi düşük kış soğuklarında da zarar görür. Aşırı sıcaklıklar genel olarak bitkinin gelişimini yavaşlatır ve verimi düşürür. Aynı şekilde su sıkıntısı yaşanan yerlerde de meyve kalitesi düşer. Don olayının toprağın derinlerine fazla işlediği topraklarda doğrudan kökler donar ve dal birleşme noktalarına zarar verir, çiçek gözleri veya çiçeklerin donması, gövdede yanma ve yarılma görülür ki bunlar başlıca iklim zararlarıdır. Çiçeklerin tomurcukları -4 dereceye kadar dayanabilirken, açmış çiçekler -2 derecede donarlar. Odunsu kısım -40 dereceye kadar dayanabilir. Vişne ağacı yetiştiriciliğinde yağış miktarının 400 mm'den fazla olması yeterlidir ancak yağışın toplam miktarından öte yağış dağılımı önemlidir ki bu güvenilir olmamaktadır. Bu sebeple kaliteli vişne ağacı yetiştiriciliği için sulama şarttır.

Vişne ağacı yetiştiriciliği için gereken toprak

Vişneler kirazlar kadar toprak konusunda seçici olmamak ile iyi bir şekilde drene edilmiş, derin, havalandırmaya uygun, verimli, organik maddelerden zengin topraklar bu konuda uygundur. Taban suyu yüksek olan yerlerde vişne ağacının kökleri yüzeyde kalarak zayıf olur. Bu durumdaki ağaçlar, kış soğuklarından ve kuraklıktan daha çok etkilenirler. Çok kurak, kumlu, çakıllı ve kireçli topraklarda yetiştiricilik mümkün olmak ile meyve hem küçük ve etsiz kalır hem de meyve dalları seyrek olur. Ağır topraklarda kökler havalanamaz ve ağaç zayıf gelişerek, meyve dalları seyrek olur. Vişne tahminin aksine gülgiller familyasından olup meyveleri ekşimsidir.

Vişne ağacı yetiştiriciliğinde fidan dikimi: Fidan dikimi, kışın ılıman olan bölgelerde sonbaharda, kış şartları zorlu olan bölgelerde ise ilkbaharda yapılmalıdır. Dikim mesafeleri toprağın verimine ve eğimine bağlı olarak 5x5 m, 5x6 m, 6x6 m arasında değişebilir. Fidan dikiminde dikkat edilmesi gereken durumlar aşağıdaki gibidir:

" } ] }