{ "title": "Vişne Bahçesi", "image": "https://www.visne.gen.tr/images/visne-bahcesi.jpg", "date": "21.01.2024 23:32:31", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "
Vişne Bahçesi, Ülkemiz birçok meyve türü yetiştirildiği gibi, vişnenin de anavatanımız sınırları içerisinde yetiştirilmektedir. Ülkemiz hemen hemen tüm bölgelerinde vişne yetiştiriciliği yapılmakta olmakla, üretilen vişne derin meyve suyu, reçel ve dondurma olarak tüketilmektedir. Vişne bahçelerinden yetişen vişne ağaçları ılıman iklimlerde çok iyi yetiştirilmesine rağmen diğer meyvelere oranla soğuk ve sıcaklara dayanıklı olup iklim değişikliklerine kolayca adapte olmaktadır.

Vişne Bahçesi Tesis Edilirken Nelere Özen Gösterilmeli?

Vişne bahçesi kurarken yetiştirici öncelikle bahçe toprağı analizini ziraat birliğince test ettirilerek vişne için toprak yapısının uygun olup olmadığı hususlarını belirlenmelidir. Vişne ağacı dikilirken yer ve yöney iyi tespit edilmeli doğal drenajı iyi olan bölgelerde kuzey rüzgârlarına kapalı olan yerlere dikimi tercih edilmelidir.

Vişne Bahçesinde Anaç Seçimi

Toprak analizi yapıldıktan sonra toprak yapısına ile iklim koşullarına uygun anaç vişne ağaç türleri seçilmelidir. Örnek verilecek olursa kurak ve kireçli topraklarda kesinlikle idris anacı tercih edilirken Verimli, rutubetli, derin ve drenajı iyi olan taban arazilerde yabani kiraz tercih edilmelidir. Bunun temel nedeni doğal toprak yapısı ve bitki örtüsünden kaynaklı olarak vişne ağacından daha fazla verim elde edilmesini sağlamaktır. Üreticiler Vişne Bahçelerini yetiştirirken temel amacının maddi anlamda ciddi bir gelir etme istediği olduğu düşünüldüğünde gerçekten de Vişne Bahçelerinin kurulumunda profesyonel çiftçiliğin yapılması gerekmektedir.

Vişne Bahçesinde Çeşit Seçimi

Vişne çeşidinde döllenme sorunu olmayıp tek çeşitle bahçe tesis edilebilmektedir. İkinci bir çeşidin kullanılması halinde vişne bahçesindeki verimi arttırdığı ziraat bilirkişilerince çok defa dile getirilmiştir. Ziraat enstitüsünde yapılan çalışmalar sonucunda toprak yapısına göre vişne ağacı türleri ve vişnesi tiplerini önerilmektedir.

Vişne Bahçesine Yapılacak Dikim

Vişne bahçesi düzenlemesi yapacak kişi dikim sıklığına dikkat edilmesidir. Vişne ağacı dikimi kesinlikle dikim tahtası kullanılarak gerçekleştirilmelidir. Dikim gerçekleştirilmeden önce arazi tesviye edilerek 90 cm aralıklar ile vişne ağacının dibi Ağustos - Eylül ayında sürülmelidir. Kısmi olarak taban suyu ile su birikmesi durumlarda problem oluşacağı gözlemleniyor ise 40-50 metre aralıklarla hendekler oluşturulmalıdır. Vişne ağacı fidanları en uygun Sonbahar mevsiminde dikilmeli ve dikim sırasında ziraat marketlerden temin edilen süperfosfat ile 100gr Amonyumsülfat bir miktar toprağın eşildiği yere toprak ile karıştırılarak dökülmelidir. Eğimin olmadığı düz arazilerde dikim üçken veya kare şeklinde ağaçlar arasında 90 cm aralıklar ile olmalıdır. Engebeli arazilerde ise baklava dilimi şeklinde uygulanmalıdır.

Vişne Bahçesinde Budama ve Gübreleme İşlemi

Vişne ağacı meyve türleri içesinde az budama gerektiren bir ağaçtır. Vişne ağacında 1-2 yıl geçtikten sonra ana dalları oluşturan ve taç kısmının büyümesine engel olan yan dalların kesilmesi ve yan dallara rakip olacak dalların kesilmesi ile kuruyan dalların ağaca zarar vermesini engellemek amacıyla gerçekleştirilmektedir. Budama işlemi doğru yapılmalıdır. Yanlış yapılacak budama kiraz ağacının meyvesini geç vermesine sebep olacağından vişne bahçesinin verimini düşürecektir.

Vişne Bahçesinde Gübreleme

Vişne bahçesi gübrelenirken birçok faktör ve etken göz ölüne alınmalıdır. Mevsimler geçişler, toprağın mineral yapısı çok önemlidir. Fazla atılan gübre ağacın kurumasına neden olmasıyla az atılan gübre ise ağaç veriminin düşmesine sebebiyet vermektedir. Hakeza gübreleme işlemi 2 yılda bir yapıldığı taktirde ağacın gelişimi açısından önemlidir. Gübreleme işlemi yapılırken çiftlik gübresinin yanı sıra organik gübresinin kullanılması da önemlidir.

Vişne Bahçesinde Hasat

Vişneler hasat olgunluğuna geldikleri dönem aralığında toplanmalıdır. Bu durum meyvenin normal irilikte, rengini ile çeşide özgü tat ve aromasını sağlamasıyla gerçekleşmektedir. Yapılan araştırmalar neticesinde vişne ağacının meyvesi hasat zamanına doğru iriliklerini toplanır ise verim oranı %35-40 artmaktadır. Vişneler genellikle bir defada üretici tarafından hasat edilirler ve genellikle el sapları ile toplanırlar. Meyve toplama esnasında dalının kırılmaması için özen gösterilmelidir. Toplanan ürün 3-5 kg sepetlere konularak ambalajlanmaktadır.
" } ] }