{ "title": "Vişne Çekirdeği Nasıl Çıkarılır", "image": "https://www.visne.gen.tr/images/visne-cekirdegi-nasil-cikarilir.jpg", "date": "20.01.2024 12:35:03", "author": "yaşar bahşi", "article": [ { "article": "
Vişne Çekirdeği Nasıl Çıkarılır, Vişne hem lezzet olarak hem de içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller bakımından zenginliği açısından günümüzde en çok tüketilen meyveler arasında bulunmaktadır. Kullanım yerleri açısından geniz bir yelpazeye sahip olan vişne meyvesi, pastalar, tartlar, reçeller, kompostolar ve benzeri birçok tatlılarda ve tatlı türlerinde aranan meyvelerin en başında gelmektedir. Lakin, vişneler çekirdekleri nedeni ile taze alınıp kullanılmak yerine dondurulmuş şekilde hazır satılanlara yöneliminden dolayı rahat şekilde ve güvenle tüketilemiyordu. Çünkü her vişnenin tek tek çekirdeğini çıkarmak hem ortalığın kirlenmesini sağlıyordu hem de zaman açısından sıkıntı yaratıyordu. Özellikle pasta süslemelerinde bütün şekilde kullanıldığı için şekil olarak da sorun oluşturmaktaydı çünkü çekirdeği çıkarma işlemi sırasında vişneler dağılıyor ve eziliyordu. Hal böyle olunca üretici firmalar vişne çekirdeğini çıkarmak için bir alet üretip piyasaya sürmüşlerdir. Gelin görün ki herkesin mutfağında olması gerekirken çoğu kişiler evinde bulundurmamaktadırlar. Aleti kullanan kişi veya kişiler büyük meyve suyu imalat alanları, tatlı veya pasta üretimi yapmakta olan firmalar ve benzeri yerler haricinde özel olarak evinde vişne çekirdeği çıkarma aleti kullanan insanlar çok azdır.

Fakat birçok aletlerin pratikçe evimizde bulunan aletlerle uyguladığı gibi, vişne çekirdeği çıkarma aletini de evimizde rahatlıkla oluşturabiliriz. Vişne çekirdeği çıkarma işlemini 2 şekilde uygulayabiliriz. Bunlar:
Kalem Yardımı ile Vişne Çekirdeği Çıkarma Yöntemi

Öncelikle bu işlem için hepimizin evinde mevcut bulunan üstten basmalı uçlu kurşun kalem veya tükenmez kalem gerekmektedir. Bu üstten basmalı uçlu kurşun kalem veya tükenmez kalemin iç kısmında bulunan aparat çıkarılarak sadece dış kısmı elde kalacak şekilde birbirinden ayrılır. İç kısmını ayırdığımız kalemimizin dışta kalan kısmı ile, tek tek yıkayıp, saplarını ayıkladığımız vişnelerin alt kısmı yani sapını ayıkladığımız yerin zıttı olan yerine iç aparatını çıkardığımız dış ve içi boş olan kalemimizle kuvvetlice ittirerek çekirdeğin vişneden ayrılmasını sağlayabiliriz. Bu yöntemi uygularken vişneyi tuttuğumuz parmaklarımızın baskı derecesini çok iyi ayarlamamız gerekmektedir. Eğer çok sıkı tutarsak vişnemiz ezilir ve istenilen sonucu vermez. El alıştığı taktirde hızlı ve başarılı sonuçlar alırız.

Şişe Yardımı ile Vişne Çekirdeği Çıkarma Yöntemi

Bu işlemimiz, kalem dışı ile vişne çekirdeği çıkarma uygulamasından daha basit ve daha hızlı olarak ilerletebileceğimiz bir işlemdir. Bu uygulama için bize gereken cam bir maden suyu şişesi veya herhangi bir cam şişe (Şişenin ağız kısmı normal ebatta olmalı) ve metal ya da ahşap bir çubuk (Yün örgü şişlerini kullanabilirsiniz). İçi boş ve temiz olan cam şişemizi sert ve düz bir zemine koyuyoruz. Temiz şekilde yıkadığımız ve saplarını ayıkladığımız vişnelerimizi tek tek işleme tabi tutuyoruz. Şişenin ağız kısmına vişnemizin sapını ayıkladığımız tarafı yukarı gelecek şekilde koyuyoruz. Metal ya da ahşap olan çubuğumuz ile sapın çıktığı çukurdan kuvvetlice, çekirdek vişneden ayrılıp şişenin içerisine düşecek şekilde itekliyoruz. Bu işlem kalemle vişne çekirdeği çıkarma işleminden daha steril şekilde ilerlememizi sağlayarak ortalığa sıçrayıp kirletme olasılığını minimuma indirecektir. Ayrıca şişe ile vişne çekirdeği çıkarma işlemi uygulanarak, özellikle vişne reçeli yapacak olan kişi veya kişiler reçel yapımında fazla vişne kullanılacağı için daha seri şekilde işlerini hallederek kullanımlarının süresini kısıtlayabilirler.
" } ] }