{ "title": "Vişne Fidanı", "image": "https://www.visne.gen.tr/images/visne-fidani.jpg", "date": "23.01.2024 03:55:05", "author": "Mehmet Dal", "article": [ { "article": "Vişne Fidanı, Vişne fidanı yetiştiriciliği birçok bilgiye birden hâkim olmayı gerektiren özenildiği taktirde yüksek verim elde edilebilecek bir fidandır. İlk etapta vişne fidanının yetiştirileceği toprağın özellikleri; mineral, su, taş ve kireç bakımından dikime uygun olup olmadığı incelenip toprak analizinin yapılması ve dikilecek vişne fidanının cinsi bu analizlere göre belirlenmelidir. Ayrıca vişne fidanının dikileceği bölgenin iklim şartlarına da uygun olması gerekir.

Vişne fidanı toprak gereksinimi

İyi bir şekilde drene edilmiş, derin, havalandırılmış ve yaz aylarında su ihtiyacı kolay karşılanabilecek topraklar ideal topraklardır. İyi dreneja sahip olmayan fakir topraklarda ağaç gelişimi cılız olur ve seyrek sürgünler sürer. Su bakımından zengin olmayan topraklarda meyve gelişiminin küçük olduğu gözlenir. Taban suyunun yüksek olduğu bölgede kökler yüzlek kalır ve ağacın gelişimi ağırlaşır. Böyle bir durumda ise ağacın kuraklık ve dondan etkilenme riski artar. Vişneler kuru, kumlu veya kireçli toprakta da yetişebilir. Vişne için en ideal toprak kiraz yetiştiriciliğine de uygun olan topraktır.

Vişne fidanı iklim gereksinimi

Vişne yetiştiriciliğindeki en önemli faktörlerden biri sıcaklıktır. Çiçek tomurcukları -2-4 dereceye kadar dayanabildikleri gibi açmış çiçekler -2 derecede donabilir ve etkilenebilir. Vişnelerin ağaçlaşmış kısımları ise -40 dereceye kadar dayanabilirler. Vişne fidanları kiraz fidanlarına kıyasla daha dayanıklıdırlar. İlkbaharda çiçek açma zamanı kirazlardan daha sonra olduğu için vişne çiçeklerinin dondan etkilenme riski daha düşüktür.

Vişne yetiştiriciliğinde, yağışın yıl içinde düzenli olarak yağması en ideal olanıdır. 400 mm yağış alan yerlerde vişne yetiştiriciliği sulamaya gerek kalmadan da yapılabilir. Çiçek ve meyve döneminde yağmur yağması istenmeyen bir durumdur. Çiçeklenme döneminde yağan yağmur döllemeyi güçleştirir. Meyve döneminde yağan yağmur ise meyvenin çatlamasına ve zarar görmesine yol açar.

Vişne fidanı dikimi

Fidan dikimi yapılmadan önce dikimin planlaması çok iyi bir şekilde yapılması gerekir. Vişnelerde dölleme sorunu olmadığı için tek çeşit fidan dikilebilir. Fakat ikinci bir çeşidin dikilmesi verimi artırır.

Dikim aralıklarını anaç, toprak durumu, sulama, gübreleme ve toprağın kolay işlenebilmesi gibi koşullar belirler. Genel dikim aralığı vişne çöğürü aşılı vişne fidanları, 4x4, 3x4 m şeklinde dikilmesi uygundur.
" } ] }