{ "title": "Vişne Konservesi", "image": "https://www.visne.gen.tr/images/Visne-Konservesi-35.jpg", "date": "20.01.2024 16:44:54", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Vişne Konservesi, Evde konserve yapılmak istendiğinde bunun için kullanılan en uygun kaplar cam kavanozlardır. Hemen hemen tüm marketlerde değişik boylarda kelepçeli veya düz kapaklı cam kavanozlar bulabilirsiniz. Veya daha önce kullanılan bir cam kavanozu tekrar kullanabilirsiniz. Burada, konserve yapılacak malzemenin miktarına göre kavanoz seçmeye dikkat etmek önemlidir.

Vişne Konserve Yapımı İçin Hazırlıklar: Evde konserve yapılırken dikkat edilecek diğer bir nokta ise konserve malzemesinin kaynatılacağı tencerenin büyüklüğüdür. Konserveleri arındırmak için kaynatırken, kaynayan suyun, tencere içerisindeki kavanozun 4-5 parmak üzerinde olması gerekir. Şayet, büyük tencereniz yoksa konserve yapımı için, en fazla 1 litrelik kavanozları seçmek daha uygundur. Kavanozu tencereye yerleştirirken, tencere dibine bir ızgara veya metal bir tepsi koyup, kavanozu ızgara veya tepsinin üzerine koymak, kavanoza temas edecek direk ısıdan dolayı, kavanozun çatlamasını önleyeceği için buna da dikkat etmek gerekir.

Konservenin Yapılma Usulleri: Meyve konservesi yapılırken iki türlü işlem uygulanabilir. Birincisi, ayıklanarak temizlenen meyveleri konserve yapılacak kavanoza koyup, üzerine kaynatılan şurubu boşaltmak, kavanozun kapağını sıkıca kapatarak, su dolu derin bir tencere içinde kaynatıp, daha uzun ömürlü hale getirmek. Diğer yöntem ise yıkanıp, temizlenen meyveler şekerli şurup içinde kaynatılır ve sıcak sıcak kavanozlara konur. Derin bir tencerede kaynatılarak uzun ömürlü duruma hale getirilir.

Her iki usulde de kavanozun üzerinde 1-2 cm boşluk bırakılır, daha sonra, temiz bir kaşık veya bıçakla hafif karıştırılıp, kavanozun havası alındıktan sonra kapak sıkı bir şekilde tekrar kapatılır.

Vişne Konservesi Kaynatılması: Şayet konserve normal bir tencere içinde yapılıyorsa, tencereye kavanoz üzerini 5-6 santim geçecek kadar su konur. 1/2 litrelik kavanoz 20-25 dakika, 1 litre kavanoz ise 25-30 dakika boyunca kaynatılır. Kaynama bittikten sonra ocak kapatılır ve tenceredeki su oda sıcaklığına gelene kadar kavanoz su içinde bekletilir. Kavanoz soğuduktan sonra, bir beze yan yatırılarak, sızma olup olmadığı kontrol edilir. Sonrasında ileri ki zamanlarda kullanılmak üzere serin bir yere kaldırılır. Meyve konservesi için koyu, orta veya sulu şurup kullanılabilir. Yoğun bir şurup kıvamı isterseniz 1 ölçek şeker, 1 ölçek su kullanılır.

Vişne Konservesi malzemeleri
Vişne Konservesi Nasıl Yapılır?

Vişneler yıkanır ve saplarını alınır. Süzülen vişneler, önceden sıcak bir suyla yıkanan kavanoza konur. Su ve şeker 5 dakika kaynatılır. Şerbeti sıcak olarak kavanoza boşaltın, kavanozda 1,5-2 cm bir boşluk bırakın ve kavanozun ağzını silip, kapağı sıkıca kapatın. İçerisine ızgara konulan tencerede 25-30 dakika kaynatın. Kavanoz tencerede iken, suyun soğumasını bekleyin. Soğuyunca kavanozu alıp, kurulayın ve kontrol edip, serin bir yere kaldırın.
" } ] }