{ "title": "Vişne Kurusu", "image": "https://www.visne.gen.tr/images/Visne-Kurusu-95.jpg", "date": "22.01.2024 01:02:30", "author": "Esma Aytan", "article": [ { "article": "
Vişne Kurusu; Vişne kurutularak hem çerez olarak tüketilen hem de reçeli, hoşafı ve meyve suyu yapılabilen çok faydalı bir meyvedir. Vişneyi ister yaz meyvisiminde temiz bir bez üzerinde isterseniz de tepsilere dizilerek ya güneşte ya da fırına atarak kurutabilirsiniz. Kış aylarında televizyon karşısında sağlıksız abur cuburları yemek yerine kuru vişne tüketebilirsiniz. Bu sayede çok daha sağlıklı beslenmiş olursunuz. A ve C vitamini yönünden oldukça zengin olan vişne kurusunu aynı zamanda pastalarınızda ve keklerinizde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Aynı şekilde kalsiyum, fosfor ve demir yönünden de oldukça zengin olan vişne kurusunu çocuklarınıza da yedirmeyi ihmal etmeyin. Beslenme çantalarına doldurarak bile yemelerini sağlayabilirsiniz. Şimdi vişne kurusu nasıl yapılır onu sizlerle paylaşayım. Kolay gelsin.

Vişne Kurusu Malzemeleri
Vişne Kurusu Nasıl Yapılır?

Öncelikle vişneler iyice yıkanır ve saplarından temizlenir. Ardından temiz bir sofra bezine mümkünde güneş alan bir yere bir masa üzerine yayılır. Bu şekilde kurutmaya yeriniz müsait değilse bir tepsi içerisinde de kurutabilirsiniz. Daha sonra vişneler bu beze yayılır. Arada elleyerek ters düz eder gibi karıştırılır. Bu işlemi yapmamızın nedeni kuruması tek yönlü olmaması içindir. Zaten yazın havalar bi hayli sıcak olduğundan bir iki günde kuruyacaktır. Vişneler kuruduktan sonra toplanır ve kışın çayın yanında yenmek üzere serin bir yerde saklanır.

Afiyet olsun., aynı bu işlemlerle kirazı da kurutabilirisiniz.

Şimdi gelelim diğer bir kurutma yöntemi olan fırında kurutma yöntemi nasıl uygulanır. Onu anlatayım. Yine vişneleri yıkayın ve saplarından ayırın. Daha sonra kâğıt havlu üzerine yayarak sularını çekmesini sağlayın. Bu işlemlerden sonra vişneleri fırın tepsilerine çok üst üste yığılmayacak şekilde biraz seyrek dizin. Fırını 65 ya da 75 dereceye ayarlayın ve vişneleri fırına sürün. Ortalama 5 ile 6 saat arasında ancak vişneler kurumuş hale gelecektir. Tabi fırından fırına da değişiklik göstereceği için ne kadar sürede piştiğini kendiniz gözlemleyerek daha rahat anlayabilirsiniz. Bu yöntemde kuruyunca vişne kurusunu kavanoza alarak serin bir yerde muhafaza ediniz. Şunuda belirteyimki tabi ki her zaman güneşte kurutmak daha sağlıklı ve de daha kolay olacaktır. Tercihinizi her zaman doğal yollardan yana kullanın.

Afiyet Olsun.
" } ] }