{ "title": "Yabani Vişne", "image": "https://www.visne.gen.tr/images/yabani-visne.jpg", "date": "19.01.2024 12:33:37", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Yabani Vişne, Yabani vişne, gülgiller familyasına ait, kiraza benzer görüntüde ve tadı kiraz tadından daha ekşimsi olan bir meyve çeşididir. Çeşitli kaynaklarda vişnenin bilinen anavatanı olarak, Hazar Denizi ile Kuzey Anadolu dağları arasında kalmakta olan bölge kabul edilmektedir. Vişnenin botanikteki Latince ismi olan cerasus, bugünkü Giresun ilinin eski adı olan Kerasustan türemiştir.

Kirazla, meyvesinin dışında bazı farklılıkları bulunur. Yaprakları kiraz yapraklarından biraz daha küçüktür. Dalları kiraz ağacının dallarına göre daha yaygın bir şekilde dağılmıştır ve kiraz yaprağına göre daha koyu yeşil renktedir. Vişnenin İran ın kuzeyiyle Türkmenistan arasın kalan bölgede ortaya çıktığı ve oradan Avrupa ya kadar yayıldığı düşünülmektedir. Anavatanı Anadolu ve Balkanlar olan yabani vişne, en fazla 5–7 m kadar boy verebilir, 4 yaşından itibaren meyve vermeye başlar ve 40-50 yıl kadar ömrü vardır.

Bu vişne, yuvarlak taçlıdır ve kiraza göre daha çalıya benzer bir görüntüsü vardır. Gövdesi kırmızıya çalan gri benekli, donuk veya parlak renklidir. İlkbaharda ilk çiçekleri beyaz renktedir. Bir salkımında birden fazla değişen sayıda çiçek açar. Temmuz ayı ortalarına doğru olgunlaşmaya başlayan meyveleri, kirazdan biraz daha basık şekildedir. Olgunlaşan vişneler, bol suludur ve son hali siyaha yakın kırmızı renklidir.

Ülkemizde iki önemli vişne ağacı çeşidi yetiştirilmektedir. Bunlardan meyvesi her tür alanda kullanımı elverişli olan Kütahya vişnesi, uzun saplı, iri meyveli, ucu hafif sivri, koyu kırmızı ince kabuğu bulunan, çok sulu, ekşimsi ve kırmızı etli meyveler verir. Macar vişnesi ise kısa saplıca, koyu kırmızı renkli kalınca kabuklu, ekşi ve kırmızı etli meyve verir. Her iki çeşidin ağaçları da temmuz ayından itibaren başlayarak bol meyve vermektedir.

Yabani vişne meyvesi, sofralıktan ziyade daha çok meyve suyu, vişne şurubu, reçeli, marmelatı, kompostosu, likörü ile diğer bazı içki çeşitleri, pasta ve tatlıları yapılarak tüketilir. Ayrıca kurutularak da yenir. Özellikle son yıllarda dondurması oldukça ilgi görmektedir.
" } ] }