Vişne ağacı budaması vişne yetiştiriciliğinde kalifiye ve bol ürün alabilmek amaçlı toprak işleme, sulama, gübreleme, rekabet benzeri önlemlerin yakınında her sene budamanın da inşa edilmesi zaruridir. Budama gerçekleşmeyen ağaçlarda taç düzensiz gelişir, fazla miktarda randıman sebebiyle dallar kırılır, minik ve kalitesiz meyve ortaya gelir, sık sık dallanma neticesi iç kısımdaki dallar ışık almaz, kısa sürede randıman düşer.
Budama, meyvecilikte karlılık oranını artırmak amaçlı gerekli olan en mühim bakım tedbirlerindendir. Meyve ağaçlarında budama, dal kesme, dal eğme, dal seyreltme, uçlarını almak ve dallarının açıları genişletilmesi ya da daraltılması benzeri işlemlere denir.
Meyve Ağaçları Neden Budanır?
Meyve yetiştiriciliğinde kalifiye ve bol ürün alabilmek amaçlı toprak işleme, sulama, gübreleme, rekabet benzeri önlemlerin yakınında her sene budamanın da inşa edilmesi zaruridir. Budama gerçekleşmeyen ağaçlarda;
- Taç düzensiz gelişir,
- Fazla randıman sebebiyle dallar kırılır,
- Küçük ve kalitesiz meyve ortaya gelir,
- Sık dallanma neticesi iç kısımdaki dallar ışık almaz,
- Kısa sürede randıman düşer
Bu sebeple budama, meyvecilikte verimi artırmak amaçlı gereklidir. Meyve ağaçlarındaki budama, dal kesme, dal eğme, dal seyreltme, uç alma ve dalların açılarının genişletilmesi veya daraltılması benzeri işlemlere denir. Bu işlemler şu amaçlı yapılır.
- Fidan dikim anında kök ve gövde arasındaki ölçüyü sağlamak.
- Ağaçlara istenilen tarzı vermek.
- Şekli kurulmuş ve verime yatmış ağaçlarda verilmiş tarzı korumak.
- Ağaçlarda meyve verimi ile sürgün oluşumunu dengelemek.
- Dal emisyon ile meyve seyreltmesi yapmak.
- Periyodisitenin tesirini azaltmak.
- İyi bir taçlandırma ağacın tacının iç kısımları da ışıklanması ve havalanmasını sağlar.
- Dal kırılma ve sarkmalarını azaltma.
Budama Ne Zaman Yapılmalıdır?
Meyve ağaçlarındaki budama, çoğunlukla kış dinlenme çağında havaların çok fazla sıcak olmayan ortaya gelmediği vakitlerde yapılır. Ege ve Akdeniz Bölgeleri benzeri kış mevsiminde çok fazla sıcak olmayan geçmediği bölgelerde güzde, ağaçlar yapraklarını döktükten bu yana budamaya başlanır. Kış nihayetinde ağaçlar uyanıncaya civarı aynı ritimde devam edilebilir. Vişne ağaçlarında budama, çoğunlukla kış dinlenme çağında havaların çok fazla sıcak olmayan ortaya gelmediği vakitlerde yapılır. Ege ve Akdeniz Bölgeleri benzeri kış mevsiminde çok fazla sıcak olmayan geçmediği bölgelerde güzde, ağaçlar yapraklarını döktükten bu yana budamaya başlanır. Kış nihayetinde ağaçlar uyanıncaya civarı aynı ritimde devam edilebilir. Vişne ağaçlarında budama, kalifiye çiçek açmasını ve meyve alınmasını etkiler. Taze vişne ağaçları, taçsız olarak da düz bir fidan halinde dikilir. İlk seneler, gövdeden çıkan yan dallara dokunulmaz. Yalnızca, kök boğazından çıkan sürgünler temizlenir. Vişne ağaçlarının alçak boylu ve kısa dallı olmaları erken ve bol meyve verimini etkiler.
Gençleştirme için budama: Vişne ağaçlarında yine kuvvetle sürgünler ortaya getirerek yeni bir taç teşkil edilmesi amaçlı yapılır. Böylelikle, ağaçta randıman yine arttırılacağı benzeri, meyvelerin de kaliteleri yükseltilmiş olabilir. İhtiyarlamış ve can vermeye surat tutmuş vişne ağaçlarında gençleştirmek budaması yapılmaz. Gençleştirmede Vişne ağacının budamaya karşın dayanma derecesi de göz önünde bulundurulur. Gençleştirme budamasında, öncelikle de kurumuş, sıklaşmış ve birbirine binmiş dallar kesilir. Geriye olan dallarda, kısaltma budaması inşa edilerek, ağacın tacı küçültülmüş ve yine güçlü sürgünlerin teşekkülü sağlamak edilmiş olabilir. Bazı ağaçlarda, budama inşa edilmesi neticesi olarak da çift katlı bir taç teşekkül eder.