Vişne Yetiştiriciliği

Vişne yetiştiriciliği, ülkemizde de yaygın olarak yapılmaktadır. Gülgiller familyasından olan vişne severek tüketilen meyvelerden biridir. İstanbul ve Hazar Denizi arasındaki Kuzey Anadolu dağları vişnenin anavatanıdır. Prunus cerasus Latince adı olan vişne bu adı ise Giresun ilinin eski adından yani Kerasus'tan almıştır. Vişne yetiştiriciliğinde gereksinim duyulan iklim, toprak, fidan, gübreleme gibi aşamalar doğru yapılırsa, alınan verimde yüksek olur.

İklim isteği


Vişne ılıman iklim kuşağı meyvesidir. Yazları daha serin geçen, nemi fazla olan bölgelerde kaliteli ürün alınır. Yazın yüksek sıcaklığı sevmediği gibi, kışında soğuğu sevmez. Aşırı sıcaklar vişne yetiştiriciliğinde gelişimin yavaş olmasına yol açar. Eğer su sıkıntısı olursa, bu da ürüne zarar verir. Bazı türlerde halk arasında ikiz meyve denilen yani çift pistil denilen duruma neden olarak, meyvenin değerinin düşmesine neden olur. Topraktaki don derinliği de köklerin donmasına sebep olur. Dal birleşim yerlerindeki zarar, çiçek gözlerinin, çiçeklerin donması, gövdenin yanması, yarılması iklimden kaynaklanan zararlardan başlıcalarıdır. Çiçek tomurcuklarının -2 ile -4 derece soğuğa dayanmasına rağmen, açan çiçekler -2 derecede donar. Odunsu bölümler ise -40 derece soğuğa kadar dayanabilir.

Vişne ilkbaharda geç çiçeklenmeye başladığından, bu dönem olan donlardan zarar görmez. Ancak çiçek gözlerinin ve çiçeklerin donması vişne yetiştiriciliğindeki en fazla görünen sorunlardan biridir.
Kış içindeki -20 derece, kış başındaki ve sonundaki -15 derecedeki soğuklar vişne için tehlikelidir. Yaklaşık 400 mm üzerinde yağış alan bölgelerde vişne rahatlıkla yetiştirilebilir. Vişne yetiştiriciliği açısından yağışların dağılımı önemlidir. Bu yeterli olmazsa, sulamanın yapılması gerekir. Yağmurun çiçeklenme döneminde yağması verimi düşürür. Hasat zamanına yakın yağışlarda meyvelerde çatlamaya yol açar. Ağaçlarda vegeratif ve generatif gelişim direkt olarak etkilenir. Yağış yeterli olmadığında, mutlaka uygun şekilde sulama yapılmalıdır. Bu meyvelerin renginde ve kalitesinde etkili olur.

Toprak isteği, dikim, aşılama


Vişne yetiştiriciliği için kumlu, kuru ve kireçli topraklarda uygundur. Özellikle idris anacı kullanıldığında, vişne kuraklığa karşı daha dayanıklı olur. Genelleme yapılırsa, kirazın yetiştiği her toprakta vişne yetiştiriciliği de yapılabilir. Vişne bahçesi kurulurken doğru bir dikim planı yapılmalıdır. Bu meyvenin döllenme sorun u bulunmadığı için, tek türle bahçe kurulabilir. Fakat ikinci tür kullanılırsa, verim yükselir. Dikim aralıkları ise toprağın durumuna, sulama, anaç, gübreleme gibi koşullara uygun şekilde tespit edilir.

Vişne bahçesi çoğunlukla bir yaşındaki aşılı fidanlar kullanılarak kurulur. Çünkü yaşı, gelişim gücü artan fidanlarda dikim sonrası tutma oranı az olur. Bazen önce anaçlar dikilerek, aşılanacak büyüklüğe gelene kadar yetiştirilir. Daha sonra anaçlar yetiştiriciliği yapılacak türlere göre aşılanır. Ancak bu türde vişne yetiştiriciliği daha az yapılır. Fidanların dikimi kışın ılık geçen, yağışı fazla olmayan yerlerde Aralık sonu itibarıyla kışın dikilebilir.

Vişne meyvesinin kültür türleri tohumdan çoğaltılamaz. Genetik olarak heterozigot olduğu için, tohumla çoğaltmada bitkinin özellikleri sonraki bitkilere geçmez. Bunun yanında tohumla bazı hastalıklarda yayılabilir. Bu yüzden vişneyi çoğaltma için aşılama tekniği kullanılır. Bunun yanı sıra kök ve dip sürgünü de çoğaltma için kullanılabilir. Fidanlarda en fazla önerilen aşılama yöntemi T göz aşısıdır. Bunun yanında genç anaçlarda dilcikli İngiliz, dilcikli İngiliz, kakma, boru aşılama yöntemleri de kullanılır. Ana dallarda, gövdede tür değiştirme için kakma aşılama yöntemi tavsiye edilir.

Gübreleme ve budama


Vişne yetiştiriciliğinde gübrelemede önemlidir. Bu sayede topraktaki eksin besinler takviye edilmiş olur. Ağaçların gelişiminde, meyve vermesinde topraktan aldıkları besinlerin yeniden toprağa verilmesi gerekmektedir. Gübre miktarı tespit edilerek, vişne üretiminin verimli olması sağlanmalıdır. Vişne budama gereksinimi az olan bir bitkidir. Ağaçlar yayvan şekilde gelişir. Sadece fazla yükselen ağaçlarda budama yapılmalıdır.

Hastalıklar ve hasat

Vişne hastalıkları olan zamklanma, monilya hastalığı, kiraz sineği, bakteriyel hastalıklar açısından ilaçlama yapılması gerekir. Vişne hasadı ağaçlardaki meyvelerin aynı anda olgunlaşmaması yüzünden 2-4 defada yapılır. Meyveler olgunlaştıkça toplanmaya başlanır. Erken dönemde olgunlaşan meyveler daha yüksek fiyattan alıcı bulur.
20.01.2024 18:00:17
Vişne Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Vişne Yetiştiriciliği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Vişne Yetiştiriciliği"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Dondurulmuş Vişne Kompostosu

Dondurulmuş vişne kompostosu, Bir çoğumuz yaz aylarından kış için çeşitli meyve ve sebzeleri kurutur veya derin dondurucuda dondururuz. Örneğin vişne kayısı ...
Devamını Oku

Vişne Ne Zaman Çıkar

Vişne Ne Zaman Çıkar, Vişne temmuz ve ağustos aylarında meyve vermeye başlar. Vişne gülgiller familyasından kiraza benzeyen fakat kirazdan daha ekşili bir me...
Devamını Oku

Vişne Kurusu

Vişne Kurusu; Vişne kurutularak hem çerez olarak tüketilen hem de reçeli, hoşafı ve meyve suyu yapılabilen çok faydalı bir meyvedir. Vişneyi ister yaz m...
Devamını Oku

Vişne Marmelatı

Vişne marmelatı, İlkbaharda çıkan ve hafif mayhoş bir meyve olan vişne, yüksek oranda A, C, E vitaminleri ve antioksidanlar içerir. Vişne ekşi olması nedeniy...
Devamını Oku

Kuru Vişne

Kuru vişne, vişne kurutularak hem çerez gibi yenilebilen hem hoşafı, reçeli, meyve suyu yapılabilen ve oldukça da faydalı olan bir meyvedir. Vişne kuruturken...
Devamını Oku

Kışlık Vişne Kompostosu

Kışlık Vişne Kompostosu, Komposto dondurulmuş meyvelerin aksine oldukça sağlıklı olan ve özellikle kış aylarında oldukça sık tüketilen bir yiyecektir. Kompos...
Devamını Oku

Vişne Çekirdeği Nasıl Çıkarılır

Vişne Çekirdeği Nasıl Çıkarılır, Vişne hem lezzet olarak hem de içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller bakımından zenginliği açısından günümüzde en ço...
Devamını Oku

Vişne Rengi

Vişne Rengi; rengini vişneden alan kırmızı pembe arası bir renktir. Daha çok koyu pembeye yakındır. Bildiğiniz vişne rengiyle aynıdır. Bütün renklerde olduğu...
Devamını Oku

Vişne Sapı

Vişne sapı, vişnenin üzerinde bulunan ve faydası saymakla bitmeyen bir üründür. Vişne, hafif ekşi tadıyla sevilen ve tüketilen bir meyve çeşididir. Uzma...
Devamını Oku

Vişne Çekirdeği

Vişne çekirdeği, vişne ekşi kiraz olarak da bilinmektedir. Gülgiller familyasında kiraza benzeyen ve tadı kiraz tadında fakat daha ekşi olan bir meyvedi...
Devamını Oku

Vişne Şekerlemesi

Vişne Şekerlemesi; Arkadaşlar yaz aylarımızın sevilerek yenilen meyvelerinden biri de vişnedir. Yazın dayanılmaz sıcağında o mayhoş tadıyla içimizi ferahlata...
Devamını Oku

Kuru Vişne Kompostosu

Kuru vişne kompostosu, kuru vişne kompostosu tarifi yazın topladığımız vişneleri güneşte kuruttuktan sonra kış aylarında yaparak içtiğimiz muhteşem bir lezze...
Devamını Oku

Vişne Yaprağı

Vişne Yaprağı, insan sağlığı açısından oldukça faydalı olan vişne yaprağı, vitamin ve mineral açısından da oldukça zengindir. İçinde bol, fosfor, iyot...
Devamını Oku

Vişne Sapının Faydaları

Vişne, hafif ekşi tadıyla, sevilen bir meyve çeşididir. Uzmanlar, birçok faydası bulunan vişnenin, saplarının da ayrıca birçok rahatsızlığa iyi geldiğin...
Devamını Oku

Vişne Konservesi

Vişne Konservesi, Evde konserve yapılmak istendiğinde bunun için kullanılan en uygun kaplar cam kavanozlardır. Hemen hemen tüm marketlerde değişik boyla...
Devamını Oku

Vişne Ağacı Bakımı

Vişne Ağacı Bakımı, Vişne ağacının meyve vermeden önceki süreçte çok güzel çiçekler açması görüntü olarak çok beğenilir. Vişne meyvesinin ekşi olması meyve o...
Devamını Oku

Vişne Sosu

Vişne Sosu, Türkiye'de hemen hemen her bölgede yetişen bir meyve türüdür. Görüntü olarak kiraza benzer ama kirazdan farklıdır. Tadı kirazdan daha ekşi ve yap...
Devamını Oku

Vişne Şurubu

Vişne şurubu, vişne ağaçta yetişen, kırmızı veya mor renkte olan, oldukça lezzetli ve besin değeri yüksek vitaminli ve proteinli bir meyvedir. İçerdiği ...
Devamını Oku

Vişne Çeşitleri

Vişne Çeşitleri, Ülkemizde en çok Anadolu ve Balkanlarda yetişen vişne, Temmuz ayında yetişir. Sağlık açısından her derde deva olan bu meyveyi bol bol tüketm...
Devamını Oku

Yabani Vişne

Yabani Vişne, Yabani vişne, gülgiller familyasına ait, kiraza benzer görüntüde ve tadı kiraz tadından daha ekşimsi olan bir meyve çeşididir. Çeşitli kaynakla...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Dondurulmuş Vişne Kompostosu
Vişne Ne Zaman Çıkar
Vişne Kurusu
Vişne Marmelatı
Kuru Vişne
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024