Vişne

Vişne, Vişnenin Latince adı Prunus cerasusdir. Gilerer Latince Rosaceae familyasından olan kiraza benzemekte olan ve tadı kiraz andıran ancak daha ekşi ve mayhoş olan bir meyve türüdür. Vişnenin birçok kaynakta anavatanı olarak Kuzey Anadolu dağları ile Hazar Denizinde kalan bölge olarak kabul edilmektedir. Botanikteki Latince ismi P. Cerasus olan vişnenin bugün Giresun bölgesinde geldiği bilinmektedir.
Vişnenin, kiraz ile arasında ciddi anlamda farklılık bulunmaktadır. Vişne ağacının yaprakları kiraz ağacına göre daha küçüktür. Dalları kiraz ağacına göre daha sık ve yaygındır. Vişne günümüzde İran'ın kuzeyinden Türkmenistan'ın arasında bulunan bölgede çıkarak oradan da Avrupa'ya kadar yayıldığı düşünülmektedir. Vişne ağacının Anayurdu Balkanlar ve Anadolu olan vişne ağacı, 2-7 metreye kadar uzunlukta olabilir. Sanılanın aksine 4 yaşından itibaren meyvesini veren kiraz ağacı 40-50 yıla kadar yaşayarak meyve vermektedir.

Vişnenin Genel Özellikleri Nelerdir?


Vişne yuvarlak taçlı ve kiraz ağaç meyvesine göre daha çalımsı görünür. Gövdesi kırmızıyı andıran gri benekli ve parlak renklidir. Vişne ağacının dalları kirazınkine göre ince ve yay gibi olmakla sarkıktır. Yaprakları da kirazın ağacına göre daha küçük, parlak yeşil renkli ayası düz ve tüysüzdür. İlkbahar mevsiminde erken açan çiçeklerinin taç kısmı beyaz renklidir. Bir salkımında birden çok ve altıya kadar değişen tarzda çiçek açar. Temmuz ayı ortalarında vişne ağacının meyvesi olgunlaşmaktadır.
Meyvesi ağza tatlı ve mayhoş tat verir, bol sulu ve siyah renge yakın kırmızı renklidir.

Vişnenin Çeşitleri


Ülkemizde iki önemli vişne ağacı türü yetiştirilmektedir. Bunlardan Kütahya vişnesinin özellikleri uzun saplı, ucu hafif sivrice, iri boyda, koyu kırmızı çok sulu, ince kabuklu, ekşi ve kırmızı etli meyve vermektedir. Diğer bir tür olarak ülkemizde yetişen Macar vişnesi ise kısa saplı, koyu kırmızı renkli, ince kabuklu, kalınca kabuklu, kırmızı etli ve ekşi meyveler vermektedir. Her iki çeşit ağaçlar da temmuz ayının içerisinde meyvesini vererek ülke ekonomisine katkısı oldukça büyüktür.

Vişnenin Tüketimi


Vişne meyvesi sofralık tüketmekten çok meyve suyu, vişne şurubu, vişne reçeli, vişne marmeladı, vişne kompostosu, vişne likörü ile diğer bir kısım içkiler ile pasta ve tatlıların yapımından tüketilir. Vişne mevsimi dışında kurutularak da tüketilir. Vişne besin değeri olarak kirazı andırmaktadır. Ancak şeker oranı vişnede düşük olduğundan tadı ekşi ve mayhoş olmaktadır. Aynı zamanda kalori değeri kirazınkinden düşüktür. Yapılan araştırmalar neticesinde 100 gr taze vişnede, 14,3 gr karbonhidrat bulunmakla bünyeye 58 kalori vermektedir. A vitamini yönünden oldukça yüksektir. Bedene çok yararlı besin değerleri olan vişnenin yanı sıra aktarlarda vişnenin kurutulmuş sapları kiraz sapları kurutularak kaynatılıp tüketilmektedir. Aktarlar vişne saplarının kaynatıp içildikten sonra idrarlar da iltihap sökücü özelliği bulunmakla kabızlığa faydalı olduğunu dile getirmektedir.

Vişnenin Faydaları Nelerdir?
  • Vücutta bağırsak sisteminin güçlenmesini sağlar.
  • Göz sağlığına faydalı olmakla içinde A ve C vitaminini oldukça yüksektir.
  • Vişne demir, kalsiyum ve fosfor bakımından zengindir.
  • Sinir sistemini düzenler. Suçiçeği ve kızamık gibi hastalara yakalanma riskini azaltır.
  • Uzmanlar kansere karşı koruduğunu, prostat ve kolan kanserine karşı özellikle koruma sağlar.
  • Saçların dökülmesini engeller. Uykusuzluğun önüne geçmede bire birdir.
  • Kabızlık sorununu giderir.
  • Kanser hücrelerinin gelişmesini engeller. Bakteriler ile mantarlara karşı vücudu korur.
  • Grip ve soğuk algınlığına etkilidir.
  • Boşaltım sistemine faydalıdır ve bağırsak hastalıklarına karşı etkin olarak korur.
  • Uzmanlarca kolesterolü de ciddi düzenleyici etki yapar. Parkinson hastalığına etkilidir.
  • Beyin fonksiyonlarını gelişmesinde etkilidir. Alzheimer hastalığına karşı ciddi anlamda koruma sağlar. Unutkanlığa karşı birebir etkilidir.
  • Damar sertleşmesine karşı da etki sağlar. Stres ve depresyona karşı faydalıdır.
  • Vişne özelliği bakımında oldukça yüksek Lif içerir.
  • Kalp ritmini düzenler, kalp hastalıklarına karşı korur. Bu nedenle kalp krizi riskini azaltır.
Vişnenin yukarıdaki faydalarına bakıldığı taktirde insan vücudu için çok önemli bir besin kaynağı olduğu bu sebeple mevsiminde toplanan vişne bol bol tüketilmelidir. Vişne ile yapılan marmelat, reçel, vişne suları mevsimi dışında korunarak tüketilmesi vücut sağlığı açısından oldukça önemlidir.
21.01.2024 04:52:06
Vişne ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Vişne Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Vişne"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Dondurulmuş Vişne Kompostosu

Dondurulmuş vişne kompostosu, Bir çoğumuz yaz aylarından kış için çeşitli meyve ve sebzeleri kurutur veya derin dondurucuda dondururuz. Örneğin vişne kayısı ...
Devamını Oku

Vişne Ne Zaman Çıkar

Vişne Ne Zaman Çıkar, Vişne temmuz ve ağustos aylarında meyve vermeye başlar. Vişne gülgiller familyasından kiraza benzeyen fakat kirazdan daha ekşili bir me...
Devamını Oku

Vişne Kurusu

Vişne Kurusu; Vişne kurutularak hem çerez olarak tüketilen hem de reçeli, hoşafı ve meyve suyu yapılabilen çok faydalı bir meyvedir. Vişneyi ister yaz m...
Devamını Oku

Vişne Marmelatı

Vişne marmelatı, İlkbaharda çıkan ve hafif mayhoş bir meyve olan vişne, yüksek oranda A, C, E vitaminleri ve antioksidanlar içerir. Vişne ekşi olması nedeniy...
Devamını Oku

Kuru Vişne

Kuru vişne, vişne kurutularak hem çerez gibi yenilebilen hem hoşafı, reçeli, meyve suyu yapılabilen ve oldukça da faydalı olan bir meyvedir. Vişne kuruturken...
Devamını Oku

Kışlık Vişne Kompostosu

Kışlık Vişne Kompostosu, Komposto dondurulmuş meyvelerin aksine oldukça sağlıklı olan ve özellikle kış aylarında oldukça sık tüketilen bir yiyecektir. Kompos...
Devamını Oku

Vişne Çekirdeği Nasıl Çıkarılır

Vişne Çekirdeği Nasıl Çıkarılır, Vişne hem lezzet olarak hem de içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller bakımından zenginliği açısından günümüzde en ço...
Devamını Oku

Vişne Rengi

Vişne Rengi; rengini vişneden alan kırmızı pembe arası bir renktir. Daha çok koyu pembeye yakındır. Bildiğiniz vişne rengiyle aynıdır. Bütün renklerde olduğu...
Devamını Oku

Vişne Sapı

Vişne sapı, vişnenin üzerinde bulunan ve faydası saymakla bitmeyen bir üründür. Vişne, hafif ekşi tadıyla sevilen ve tüketilen bir meyve çeşididir. Uzma...
Devamını Oku

Vişne Çekirdeği

Vişne çekirdeği, vişne ekşi kiraz olarak da bilinmektedir. Gülgiller familyasında kiraza benzeyen ve tadı kiraz tadında fakat daha ekşi olan bir meyvedi...
Devamını Oku

Vişne Şekerlemesi

Vişne Şekerlemesi; Arkadaşlar yaz aylarımızın sevilerek yenilen meyvelerinden biri de vişnedir. Yazın dayanılmaz sıcağında o mayhoş tadıyla içimizi ferahlata...
Devamını Oku

Kuru Vişne Kompostosu

Kuru vişne kompostosu, kuru vişne kompostosu tarifi yazın topladığımız vişneleri güneşte kuruttuktan sonra kış aylarında yaparak içtiğimiz muhteşem bir lezze...
Devamını Oku

Vişne Yaprağı

Vişne Yaprağı, insan sağlığı açısından oldukça faydalı olan vişne yaprağı, vitamin ve mineral açısından da oldukça zengindir. İçinde bol, fosfor, iyot...
Devamını Oku

Vişne Sapının Faydaları

Vişne, hafif ekşi tadıyla, sevilen bir meyve çeşididir. Uzmanlar, birçok faydası bulunan vişnenin, saplarının da ayrıca birçok rahatsızlığa iyi geldiğin...
Devamını Oku

Vişne Konservesi

Vişne Konservesi, Evde konserve yapılmak istendiğinde bunun için kullanılan en uygun kaplar cam kavanozlardır. Hemen hemen tüm marketlerde değişik boyla...
Devamını Oku

Vişne Ağacı Bakımı

Vişne Ağacı Bakımı, Vişne ağacının meyve vermeden önceki süreçte çok güzel çiçekler açması görüntü olarak çok beğenilir. Vişne meyvesinin ekşi olması meyve o...
Devamını Oku

Vişne Sosu

Vişne Sosu, Türkiye'de hemen hemen her bölgede yetişen bir meyve türüdür. Görüntü olarak kiraza benzer ama kirazdan farklıdır. Tadı kirazdan daha ekşi ve yap...
Devamını Oku

Vişne Şurubu

Vişne şurubu, vişne ağaçta yetişen, kırmızı veya mor renkte olan, oldukça lezzetli ve besin değeri yüksek vitaminli ve proteinli bir meyvedir. İçerdiği ...
Devamını Oku

Vişne Çeşitleri

Vişne Çeşitleri, Ülkemizde en çok Anadolu ve Balkanlarda yetişen vişne, Temmuz ayında yetişir. Sağlık açısından her derde deva olan bu meyveyi bol bol tüketm...
Devamını Oku

Yabani Vişne

Yabani Vişne, Yabani vişne, gülgiller familyasına ait, kiraza benzer görüntüde ve tadı kiraz tadından daha ekşimsi olan bir meyve çeşididir. Çeşitli kaynakla...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Dondurulmuş Vişne Kompostosu
Vişne Ne Zaman Çıkar
Vişne Kurusu
Vişne Marmelatı
Kuru Vişne
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024