Vişne, Vişnenin Latince adı Prunus cerasusdir. Gilerer Latince Rosaceae familyasından olan kiraza benzemekte olan ve tadı kiraz andıran ancak daha ekşi ve mayhoş olan bir meyve türüdür. Vişnenin birçok kaynakta anavatanı olarak Kuzey Anadolu dağları ile Hazar Denizinde kalan bölge olarak kabul edilmektedir. Botanikteki Latince ismi P. Cerasus olan vişnenin bugün Giresun bölgesinde geldiği bilinmektedir.
Vişnenin, kiraz ile arasında ciddi anlamda farklılık bulunmaktadır. Vişne ağacının yaprakları kiraz ağacına göre daha küçüktür. Dalları kiraz ağacına göre daha sık ve yaygındır. Vişne günümüzde İran'ın kuzeyinden Türkmenistan'ın arasında bulunan bölgede çıkarak oradan da Avrupa'ya kadar yayıldığı düşünülmektedir. Vişne ağacının Anayurdu Balkanlar ve Anadolu olan vişne ağacı, 2-7 metreye kadar uzunlukta olabilir. Sanılanın aksine 4 yaşından itibaren meyvesini veren kiraz ağacı 40-50 yıla kadar yaşayarak meyve vermektedir.
Vişnenin Genel Özellikleri Nelerdir?
Vişne yuvarlak taçlı ve kiraz ağaç meyvesine göre daha çalımsı görünür. Gövdesi kırmızıyı andıran gri benekli ve parlak renklidir. Vişne ağacının dalları kirazınkine göre ince ve yay gibi olmakla sarkıktır. Yaprakları da kirazın ağacına göre daha küçük, parlak yeşil renkli ayası düz ve tüysüzdür. İlkbahar mevsiminde erken açan çiçeklerinin taç kısmı beyaz renklidir. Bir salkımında birden çok ve altıya kadar değişen tarzda çiçek açar. Temmuz ayı ortalarında vişne ağacının meyvesi olgunlaşmaktadır.
Meyvesi ağza tatlı ve mayhoş tat verir, bol sulu ve siyah renge yakın kırmızı renklidir.
Vişnenin Çeşitleri
Ülkemizde iki önemli vişne ağacı türü yetiştirilmektedir. Bunlardan Kütahya vişnesinin özellikleri uzun saplı, ucu hafif sivrice, iri boyda, koyu kırmızı çok sulu, ince kabuklu, ekşi ve kırmızı etli meyve vermektedir. Diğer bir tür olarak ülkemizde yetişen Macar vişnesi ise kısa saplı, koyu kırmızı renkli, ince kabuklu, kalınca kabuklu, kırmızı etli ve ekşi meyveler vermektedir. Her iki çeşit ağaçlar da temmuz ayının içerisinde meyvesini vererek ülke ekonomisine katkısı oldukça büyüktür.
Vişnenin Tüketimi
Vişne meyvesi sofralık tüketmekten çok meyve suyu, vişne şurubu, vişne reçeli, vişne marmeladı, vişne kompostosu, vişne likörü ile diğer bir kısım içkiler ile pasta ve tatlıların yapımından tüketilir. Vişne mevsimi dışında kurutularak da tüketilir. Vişne besin değeri olarak kirazı andırmaktadır. Ancak şeker oranı vişnede düşük olduğundan tadı ekşi ve mayhoş olmaktadır. Aynı zamanda kalori değeri kirazınkinden düşüktür. Yapılan araştırmalar neticesinde 100 gr taze vişnede, 14,3 gr karbonhidrat bulunmakla bünyeye 58 kalori vermektedir. A vitamini yönünden oldukça yüksektir. Bedene çok yararlı besin değerleri olan vişnenin yanı sıra aktarlarda vişnenin kurutulmuş sapları kiraz sapları kurutularak kaynatılıp tüketilmektedir. Aktarlar vişne saplarının kaynatıp içildikten sonra idrarlar da iltihap sökücü özelliği bulunmakla kabızlığa faydalı olduğunu dile getirmektedir.
Vişnenin Faydaları Nelerdir?
- Vücutta bağırsak sisteminin güçlenmesini sağlar.
- Göz sağlığına faydalı olmakla içinde A ve C vitaminini oldukça yüksektir.
- Vişne demir, kalsiyum ve fosfor bakımından zengindir.
- Sinir sistemini düzenler. Suçiçeği ve kızamık gibi hastalara yakalanma riskini azaltır.
- Uzmanlar kansere karşı koruduğunu, prostat ve kolan kanserine karşı özellikle koruma sağlar.
- Saçların dökülmesini engeller. Uykusuzluğun önüne geçmede bire birdir.
- Kabızlık sorununu giderir.
- Kanser hücrelerinin gelişmesini engeller. Bakteriler ile mantarlara karşı vücudu korur.
- Grip ve soğuk algınlığına etkilidir.
- Boşaltım sistemine faydalıdır ve bağırsak hastalıklarına karşı etkin olarak korur.
- Uzmanlarca kolesterolü de ciddi düzenleyici etki yapar. Parkinson hastalığına etkilidir.
- Beyin fonksiyonlarını gelişmesinde etkilidir. Alzheimer hastalığına karşı ciddi anlamda koruma sağlar. Unutkanlığa karşı birebir etkilidir.
- Damar sertleşmesine karşı da etki sağlar. Stres ve depresyona karşı faydalıdır.
- Vişne özelliği bakımında oldukça yüksek Lif içerir.
- Kalp ritmini düzenler, kalp hastalıklarına karşı korur. Bu nedenle kalp krizi riskini azaltır.
Vişnenin yukarıdaki faydalarına bakıldığı taktirde insan vücudu için çok önemli bir besin kaynağı olduğu bu sebeple mevsiminde toplanan vişne bol bol tüketilmelidir. Vişne ile yapılan marmelat, reçel, vişne suları mevsimi dışında korunarak tüketilmesi vücut sağlığı açısından oldukça önemlidir.