Porsiyonluk Vişneli Turta Tarifi
Bu tarifle, hem göze hem damağa hitap eden, bireysel porsiyonlar halinde sunabileceğiniz nefis vişneli turtalar yapabilirsiniz. Pratik ve lezzetli olan bu tarif, özellikle misafirleriniz için şık bir alternatif olacaktır.
Malzemeler (6 porsiyon için):
- Tabanı için:
- 2 su bardağı un
- 125 gram soğuk tereyağı (küp küp doğranmış)
- 1/2 su bardağı toz şeker
- 1 adet yumurta
- 1 paket vanilin
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- 1 tutam tuz
- İç harcı için:
- 2 su bardağı vişne (taze, dondurulmuş veya konserve)
- 1/2 su bardağı toz şeker
- 1 yemek kaşığı mısır nişastası
- 1 çay kaşığı limon suyu
- Üzeri için:
- 1 adet yumurta sarısı (akına 1 yemek kaşığı süt ekleyip çırpın)
- Pudra şekeri (servis öncesi)
Yapılışı:
- Fırınınızı 180°C'de ısıtmaya başlayın. Porsiyonluk turta kalıplarınızı (muffin kalıbı veya küçük tart kalıpları) yağlayın veya pişirme kağıdı ile kaplayın.
- Bir karıştırma kabında un, toz şeker, kabartma tozu, vanilin ve tuzu karıştırın. Soğuk tereyağını ekleyip parmak uçlarınızla yağı una yedirerek unlu karışımı kum kıvamına getirin.
- Yumurtayı ekleyip, hamur topaklanana kadar yoğurun. Hamuru streç filme sarıp, buzdolabında 30 dakika dinlendirin.
- Dinlenen hamuru, porsiyonluk kalıplarınızın büyüklüğüne göre açın ve kalıplara yerleştirip kenarlarından taşırarak bastırın. Dip kısımları bir çatal ile birkaç yerden hafifçe delin.
- Vişneleri bir tencereye alın, üzerine toz şeker ve limon suyunu ekleyip orta ateşte 5-6 dakika pişirin. Mısır nişastasını 1-2 yemek kaşığı su ile açıp vişnelere ekleyin, koyulaşana kadar karıştırarak pişirin ve soğumaya bırakın.
- Soğuyan vişne harcını, hazırladığınız hamur kaplara eşit şekilde paylaştırın.
- Kalan hamuru incecik açıp şeritler halinde keserek üzerine lattice (örgü) deseni yapın veya tamamen kapatıp üzerine çatal ile hava delikleri açın.
- Üzerlerine yumurta sarılı süt karışımını sürün ve önceden ısıtılmış 180°C fırında 20-25 dakika, üzerleri altın rengi alana kadar pişirin.
- Fırından çıkan turtaları, kalıplardan çıkarmadan 10 dakika soğumaya bırakın, ardından kalıplardan çıkarıp telin üzerinde tamamen soğutun.
- Servis yapmadan önce üzerlerine pudra şekeri serperek sıcak veya oda sıcaklığında servis edin.
Püf Noktaları:
- Hamurunuzun kıvamı çok yumuşak olursa, biraz daha un ekleyip kıvam alana kadar yoğurabilirsiniz.
- Vişneleriniz çok sulu ise, nişasta miktarını biraz artırabilirsiniz.
- Turtaları sıcakken kalıptan çıkarmaya çalışmayın, dağılabilirler.
- Dondurulmuş vişne kullanıyorsanız, önceden çözülmelerine gerek yoktur, direkttttttt kullanabilirsiniz.
Servis Önerisi:
Porsiyonluk vişneli turtaları, yanında bir top vanilyalı dondurma veya bir bardak sütle servis edebilirsiniz. Özellikle yaz aylarında ferahlatıcı bir tatlı alternatifi olacaktır.
Afiyet olsun! |