Vişne Yetiştiriciliği

Vişne Yetiştiriciliği

Vişne yetiştiriciliği, ülkemizde de yaygın olarak yapılmaktadır. Gülgiller familyasından olan vişne severek tüketilen meyvelerden biridir. İstanbul ve Hazar Denizi arasındaki Kuzey Anadolu dağları vişnenin anavatanıdır. Prunus cerasus Latince adı olan vişne bu adı ise, Giresun ilinin eski adından yani Kerasus'tan almıştır. Vişne yetiştiriciliğinde gereksinim duyulan iklim, toprak, fidan, gübreleme gibi aşamalar doğru yapılırsa, alınan verimde yüksek olur.

İklim isteği

Vişne ılıman iklim kuşağı meyvesidir. Yazları daha serin geçen, nemi fazla olan bölgelerde kaliteli ürün alınır. Yazın yüksek sıcaklığı sevmediği gibi, kışında soğuğu sevmez. Aşırı sıcaklar vişne yetiştiriciliğinde gelişimin yavaş olmasına yol açar. Eğer su sıkıntısı olursa, bu da ürüne zarar verir. Bazı türlerde halk arasında ikiz meyve denilen yani çift pistil denilen duruma neden olarak, meyvenin değerinin düşmesine neden olur. Topraktaki don derinliği de köklerin donmasına sebep olur. Dal birleşim yerlerindeki zarar, çiçek gözlerinin, çiçeklerin donması, gövdenin yanması, yarılması iklimden kaynaklanan zararlardan başlıcalarıdır. Çiçek tomurcuklarının -2 ile -4 derece soğuğa dayanmasına rağmen, açan çiçekler -2 derecede donar. Odunsu bölümler ise -40 derece soğuğa kadar dayanabilir.

Vişne ilkbaharda geç çiçeklenmeye başladığından, bu dönem olan donlardan zarar görmez. Ancak çiçek gözlerinin ve çiçeklerin donması vişne yetiştiriciliğindeki en fazla görünen sorunlardan biridir. Kış içindeki -20 derece, kış başındaki ve sonundaki -15 derecedeki soğuklar vişne için tehlikelidir. Yaklaşık 400 mm üzerinde yağış alan bölgelerde vişne rahatlıkla yetiştirilebilir. Vişne yetiştiriciliği açısından yağışların dağılımı önemlidir. Bu yeterli olmazsa, sulamanın yapılması gerekir. Yağmurun çiçeklenme döneminde yağması verimi düşürür. Hasat zamanına yakın yağışlarda meyvelerde çatlamaya yol açar. Ağaçlarda vegeratif ve generatif gelişim direkt olarak etkilenir. Yağış yeterli olmadığında, mutlaka uygun şekilde sulama yapılmalıdır. Bu meyvelerin renginde ve kalitesinde etkili olur.

Toprak isteği, dikim, aşılama

Vişne yetiştiriciliği için kumlu, kuru ve kireçli topraklarda uygundur. Özellikle idris anacı kullanıldığında, vişne kuraklığa karşı daha dayanıklı olur. Genelleme yapılırsa, kirazın yetiştiği her toprakta vişne yetiştiriciliği de yapılabilir. Vişne bahçesi kurulurken doğru bir dikim planı yapılmalıdır. Bu meyvenin döllenme sorun u bulunmadığı için, tek türle bahçe kurulabilir. Fakat ikinci tür kullanılırsa, verim yükselir. Dikim aralıkları ise, toprağın durumuna, sulama, anaç, gübreleme gibi koşullara uygun şekilde tespit edilir.

Vişne bahçesi çoğunlukla bir yaşındaki aşılı fidanlar kullanılarak kurulur. Çünkü yaşı, gelişim gücü artan fidanlarda dikim sonrası tutma oranı az olur. Bazen önce anaçlar dikilerek, aşılanacak büyüklüğe gelene kadar yetiştirilir. Daha sonra anaçlar yetiştiriciliği yapılacak türlere göre aşılanır. Ancak bu türde vişne yetiştiriciliği daha az yapılır. Fidanların dikimi kışın ılık geçen, yağışı fazla olmayan yerlerde Aralık sonu itibarıyla kışın dikilebilir.

Vişne meyvesinin kültür türleri tohumdan çoğaltılamaz. Genetik olarak heterozigot olduğu için, tohumla çoğaltmada bitkinin özellikleri sonraki bitkilere geçmez. Bunun yanında tohumla bazı hastalıklarda yayılabilir. Bu yüzden vişneyi çoğaltma için aşılama tekniği kullanılır. Bunun yanı sıra kök ve dip sürgünü de çoğaltma için kullanılabilir. Fidanlarda en fazla önerilen aşılama yöntemi T göz aşısıdır. Bunun yanında genç anaçlarda dilcikli İngiliz, dilcikli İngiliz, kakma, boru aşılama yöntemleri de kullanılır. Ana dallarda, gövdede tür değiştirme için kakma aşılama yöntemi tavsiye edilir.

Gübreleme ve budama

Vişne yetiştiriciliğinde gübrelemede önemlidir. Bu sayede topraktaki eksin besinler takviye edilmiş olur. Ağaçların gelişiminde, meyve vermesinde topraktan aldıkları besinlerin yeniden toprağa verilmesi gerekmektedir. Gübre miktarı tespit edilerek, vişne üretiminin verimli olması sağlanmalıdır. Vişne budama gereksinimi az olan bir bitkidir. Ağaçlar yayvan şekilde gelişir. Sadece fazla yükselen ağaçlarda budama yapılmalıdır.

Hastalıklar ve hasat

Vişne hastalıkları olan zamklanma, monilya hastalığı, kiraz sineği, bakteriyel hastalıklar açısından ilaçlama yapılması gerekir. Vişne hasadı ağaçlardaki meyvelerin aynı anda olgunlaşmaması yüzünden 2-4 defada yapılır. Meyveler olgunlaştıkça toplanmaya başlanır. Erken dönemde olgunlaşan meyveler daha yüksek fiyattan alıcı bulur.
Son Güncelleme : 04.12.2018 06:59:29
Vişne Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Vişne Yetiştiriciliği Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Vişne Yetiştiriciliği"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Dondurulmuş Vişne Kompostosu
Dondurulmuş Vişne Kompostosu
Dondurulmuş vişne kompostosu, Bir çoğumuz yaz aylarından kış için çeşitli meyve ve sebzeleri kurutur veya derin dondurucuda dondururuz. Örneğin vişne kayısı biber domates gibi. Bir çoğumuz elimizin altında hazır yemek seçeneği olsun diye bir çoğumuz ...
Vişne Ne Zaman Çıkar
Vişne Ne Zaman Çıkar
Vişne Ne Zaman Çıkar, Vişne temmuz ve ağustos aylarında meyve vermeye başlar. Vişne gülgiller familyasından kiraza benzeyen fakat kirazdan daha ekşili bir meyvedir. Olgunlaşan vişneler siyaha yakın bir renk alır ve tatlanmaya başlar. Reçeli, hoşaf...
Vişne Kurusu
Vişne Kurusu
Vişne Kurusu; Vişne kurutularak hem çerez olarak tüketilen hem de reçeli, hoşafı ve meyve suyu yapılabilen çok faydalı bir meyvedir. Vişneyi ister yaz meyvisiminde temiz bir bez üzerinde isterseniz de tepsilere dizilerek ya güneşte yada fırına ata...
Vişne Marmelatı
Vişne Marmelatı
Vişne marmelatı, İlkbaharda çıkan ve hafif mayhoş bir meyve olan vişne, yüksek oranda A, C, E vitaminleri ve antioksidanlar içerir. Vişne ekşi olması nedeniyle genellikle taze olarak tüketilmeyen bir meyvedir. Oldukça faydalı olan vişne, meyve suyu, ...
Kuru Vişne
Kuru Vişne
Kuru vişne, vişne kurutularak hem çerez gibi yenilebilen hem hoşafı, reçeli, meyve suyu yapılabilen ve oldukça da faydalı olan bir meyvedir. Vişne kuruturken yıkanır saplarından ayıklanır ve tepsilere dizilerek kurutulur. Kış aylarında televizyon kar...
Kışlık Vişne Kompostosu
Kışlık Vişne Kompostosu
Kışlık Vişne Kompostosu, Komposto dondurulmuş meyvelerin aksine oldukça sağlıklı olan ve özellikle kış aylarında oldukça sık tüketilen bir yiyecektir. Kompostonun saymakla bitmeyecek çeşitlerinden biride vişnedir. Kiraza benzeyen ancak kirazdan renk ...
Vişne Çekirdeği Nasıl Çıkarılır
Vişne Çekirdeği Nasıl Çıkarılır
Vişne Çekirdeği Nasıl Çıkarılır, Vişne, hem lezzet olarak hemde içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller bakımından zenginliği açısından günümüzde en çok tüketilen meyveler arasında bulunmaktadır. Kullanım yerleri açısından geniz bir yelpazeye sahip ...
Vişne Rengi
Vişne Rengi
Vişne Rengi; rengini vişneden alan kırmızı pembe arası bir renktir. Daha çok koyu pembeye yakındır. Bildiğiniz vişne rengiyle aynıdır. Bütün renklerde olduğu gibi vişne rengininde kombini yapılarak kullanılır. Daha çok krem, beyaz gibi açık renklerle...
Vişne Sapı
Vişne Sapı
Vişne sapı, vişnenin üzerinde bulunan ve faydası saymakla bitmeyen bir üründür. Vişne, hafif ekşi tadıyla sevilen ve tüketilen bir meyve çeşididir. Uzmanlar, bir çok faydası bulunan vişnenin, saplarının da ayrıca bir çok rahatsızlığa iyi geldiğini...
Vişne Çekirdeği
Vişne Çekirdeği
Vişne çekirdeği, vişne ekşi kiraz olarak da bilinmektedir. Gülgiller familyasında kiraza benzeyen ve tadı kiraz tadında fakat daha ekşi olan bir meyvedir. Vişnenin saymakla bitmeyeceği faydaları bulunmaktadır. Tam bir mineral ve vitamin deposu olan v...
Vişne Şekerlemesi
Vişne Şekerlemesi
Vişne Şekerlemesi; Arkadaşlar yaz aylarımızın sevilerek yenilen meyvelerinden biri de vişnedir. Yazın dayanılmaz sıcağında o mayhoş tadıyla içimizi ferahlatarak serinlik verir. Hele birazda buzdolabında bekletirseniz yemesine doyamazsınız. Vişneyi ya...
Kuru Vişne Kompostosu
Kuru Vişne Kompostosu
Kuru vişne kompostosu, kuru vişne kompostosu tarifi yazın topladığımız vişneleri güneşte kuruttuktan sonra kış aylarında yaparak içtiğimiz muhteşem bir lezzeti olan bir tür içecek tarifidir. Özellikle ramazan ayında oldukça fazla tüketilen kuru vişn...

 

Dondurulmuş Vişne Kompostosu
Vişne Ne Zaman Çıkar
Vişne Kurusu
Vişne Marmelatı
Kuru Vişne
Kışlık Vişne Kompostosu
Vişne Çekirdeği Nasıl Çıkarılır
Vişne Rengi
Vişne Sapı
Vişne Çekirdeği
Vişne Şekerlemesi
Kuru Vişne Kompostosu
Vişne Yaprağı
Vişne Sapının Faydaları
Vişne Konservesi
Vişne Ağacı Bakımı
Vişne Sosu
Vişne Şurubu
Vişne Çeşitleri
Yabani Vişne
Vişne Kompostosu Konservesi
Vişne Pekmezi
Vişne Sulu Tatlı
Vişne Ağacı
Vişne Kaç Kalori
Vişne Konsantresi
Evde Vişne Suyu Yapımı
Dondurulmuş Vişne
Vişne
Vişne Ağacı Budaması
Popüler İçerik
Vişne Yaprağı
Vişne Yaprağı
Vişne Yaprağı, insan sağlığı açısından oldukça faydalı olan vişne yaprağı, vitamin ve mineral açısından da oldukça zengindir. İçinde bol, fosfor, iyot...
Vişne Sapının Faydaları
Vişne Sapının Faydaları
Vişne, hafif ekşi tadıyla, sevilen bir meyve çeşididir. Uzmanlar, bir çok faydası bulunan vişnenin, saplarının da ayrıca bir çok rahatsızlığa iyi geld...
Vişne Konservesi
Vişne Konservesi
Vişne Konservesi, Evde konserve yapılmak istendiğinde bunun için kullanılan en uygun kaplar cam kavanozlardır. Hemen hemen tüm marketlerde değişik b...
Vişne Ağacı Bakımı
Vişne Ağacı Bakımı
Vişne Ağacı Bakımı, Vişne ağacının meyve vermeden önceki süreçte çok güzel çiçekler açması görüntü olarak çok beğenilir. Vişne meyvesinin ekşi olması ...
Vişne Sosu
Vişne Sosu
Vişne Sosu, Türkiye de hemen hemen her bölgede yetişen bir meyve türüdür. Görüntü olarak kiraza benzer ama kirazdan farklıdır. Tadı kirazdan daha ekşi...
Vişne Şurubu
Vişne Şurubu
Vişne şurubu, vişne ağaçta yetişen, kırmızı veya mor renkte olan, oldukça lezzetli ve besin değeri yüksek vitaminli ve proteinli bir meyvedir. İçerdiğ...
Vişne Çeşitleri
Vişne Çeşitleri
Vişne Çeşitleri, Ülkemizde en çok Anadolu ve Balkanlarda yetişen vişne, Temmuz ayında yetişir. Sağlık açısından her derde deva olan bu meyveyi bol bol...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Dondurulmuş Vişne Kompostosu
Vişne Ne Zaman Çıkar
Vişne Kurusu
Vişne Marmelatı
Kuru Vişne
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019